2012. július 15., vasárnap

Szabadka

2012-07-14 Szabadka

Kirándulásunk következő állomása Szerbiában, Szabadka (Subotica) a Vajdaság második legnépesebb városa. Megnéztük a magyar szecesszió jegyével díszített épületeket, illetve a városházát, ami nem csak kívül, de belül is gyönyörű. Az épületben található 2 házasságkötő terem. A nagyobb terem első pillantásra a magyar Parlament üléstermére emlékeztetett. A terem dísz üvegablakain magyar történelmi személyiségek láthatók. A díszcserepek, és a szökőkút pécsi Zsolnay kerámiából készültek.

határátkelés kb. másfél óra...itt még meg van az a szokás, hogy nem kapkodják el az útlevél ellenőrzést
Cifra palota / Raichle-palota


 

A korzó, és épületei













A városháza(1908-1910-ig épült!)







az előtér
a bejárattal szemben látható...








az "új" városháza
a régi városháza





a nagy házasságkötő terem















 







 











A kisebb házasságkötő terem















szökőkút








zsinagóga

A magyar szecesszió stílusában épült zsinagógát 1902.októberében adták át. Egy év alatt építették meg. Ez volt az első  szecessziós épület Szabadkán.
Tervezõi: Komor Marcell és Jakab Dezsõ építészek voltak, az üvegablakok Róth Miksa budapesti műhelyében készültek. A tervek alapján a zsinagógát először Szegedre tervezték meg, de ott elvetették az ötletet, és más építész tervei alapján építették meg az ottani zsinagógát. Szabadkán viszont örömmel vették a "vesztes" tervét.  Az építészek az új művészeti kialakítás mellett új építészeti megoldásokat (vas és gipsz használata) alkalmaztak. Kupolájának belső átmérője 14 méter, amely a négyzet alakú belső imatér felett 21 méter magasságban helyezkedik el. Az épület magassága 40 méter. 850 ülőhely van a férfiak, a karzaton pedig 550 a nők számára.  Az épület műemlék, a világ 10 legveszélyeztetettebb zsinagógáinak egyike. Helyreállításán évtizedek óta dolgoznak. Ennek örömére el is estem a zsinagógában.:(


















video:   http://www.zsinagoga.com/kisfilmek.html


Szerb ortodox templom








Ferences templom











újra a korózón
 






szobrok a Cifra palota melletti étteremben






a Cifra palota melletti épület 











a lemenő nap, már Magyarországon





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése